Penafian

PENAFIAN PENUH

ADMIN blog.drmaba.com tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman blog ini. Segala komen adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Personal Note:

Artikel yang aku tulis disini pastinya bukanlah suatu yang muktamad dan betul. Maka pertimbangkan dulu bahawa aku ini seorang yang bodoh dan apa yang ditulis adalah sampah semata2.


Oleh itu berikut adalah penyataan kepada semua pembaca budiman:

1. Artikel ini hanyalah perkongsian pandangan peribadi saya berdasarkan pengalaman hidup yg pendek ini dan latarbelakang pendidikan saya, maka saya mohon maaf atas segala kekurangan dan kekhilafan saya.

2. Sekiranya anda fikir bahawa saya ini bodoh (idiot), saya akui kebodohan saya. Semoga Allah yang Maha Luas Ilmu & Maha Bijaksana mengurniakan dan membuka pintu ilmu & kebijaksanaan kepadaku.

3. Sekiranya anda fikir saya salah (wrong), saya akui kesalahan saya. Semoga Allah mengampuni aku dan menunjukkan jalan yang benar.

4. Sekiranya anda ingin membuat pembetulan atau berkongsi pandangan. Saya alu-alukan dan dahulukan dengan Jazakallah.

5. Sekiranya anda ingin hentam (bash) pandangan. Maka saya pinta gunakanlah kata2 yang berhikmah dan beradap. Saya hanya insan yang juga pelupa (diri dsbnya)

6. Sekiranya anda fikir artikel saya ini bidaah. Terlebih dahulu Saya tidak bermaksud begitu. Kupohon keampunan daripada Allah.

7. Sekiranya anda fikir saya bagus & hebat. Saya pinta masukkan saya kedalam doa2 kalian, semoga saya sentiasa dalam rahmatNya. Sesungguhnya aku bukan sesiapa.

Tuesday, October 21, 2014

Hakikat Cinta


Perjalanan kehidupan manusia diatas mukabumi pasti diselubungi dengan CINTA. Tidak percaya? Sedar tak, semenjak kita belum lahir lagi, masih dalam masa berenang2. Cinta jugak menyebabkan ia berenang2. :P

Cuba kita perhatikan dan renungkan kita lahir pun atas dasar cinta. Ada lahir kerana cinta sebuah perkahwinan, ada juga terlahir daripada cinta sebuah nafsu. Masih cinta kan?

Lepas lahir, kita jugak membesar atas sebab cinta. Maka kita juga membentuk sebua cinta berdasarkan latarbelakang kita masing. Ada yang cintakan kerjayanya. Ada yang cinta duitnya. Ada yang cinta perempuannya.

Pasti ada yang kata kalau yang buruk tu bukanya cinta itu nafsu, hasad dengki dan sebagainya. Mungkin betul... Tapi bukankah sifat2 itu hasil daripada cinta... 
Cintakan dunia melebihi akhirat, 
Cintakan harta melebihi faqir, 
Cintakan pangkat melebihi rakyat, 
Cintakan diri melebihi Allah dan RasulNya...

Jadi cinta bukanlah suatu yang buruk. Ia hanya pemangkin kepada pilihan yang kita buat.

Maka hendaknya kita cuba sedaya upaya memilih Hakikat Cinta yang sebenar, yang kekal selamanya. Yang pasti membawa kepada kehidupan yang kekal disana kelak...

Sunday, October 19, 2014

Pesan Buat Anak Perempuanku 1




Pengenalan

Anak-anak perempuanku, artikel ini aku tulis khusus untuk kalian dan amnya untuk mereka yang mencari jalan pulang. Semoga menjadi iktibar dan peringatan kembali kepada fitrah sebagai insan yang tercipta untuk menyembah Allah semata-mata. 

Anak-anak perempuanku, Setiap masa dan saat kalian selalu dimomokkan oleh media massa daripada pelabagai arah dan sepanjang masa dengan pelbagai pahaman dan pandangan yang kekadang sukar untuk kalian membezakan yang mana fitrah sebenarnya. Maka aku cuba mencatatkan pesanan2 ku supaya ia sentiasa tertulis utk bacaan kalian ketika aku tiada lagi bersama kalian. Semoga Allah mengizinkanNya.

Pesanan 1:


Anakku, belajarlah mengenali diri mu, pertama2 kenali kekuatan dan kelemahan mu yang sebenar. Allah menjadikan perempuan bersifat lemah-lembut yang membelai dengan intipati  kekuatan rasa dalaman yang tinggi melebihi seorang lelaki kerana lembutnya hati seorang perempuan selembut jasadnya.

Anak perempuanku, engkau tercipta membawa fitrah yang tidak mampu diperlakukan oleh mana2 lelaki biasa. Iaitu membina dan membangun kekuatan rohani seorang suami dan anak2nya. Seorang suami kelelahan menjaga dan melindungi keluarga akan merasa tenang dan hilang lelahnya bila hadirnya tangan yang membelai penuh dengan kekuatan rohaniah. Engkau tercipta sebagai penyalur kekuatan yang tidak nampak yang tidak mampu dinilai oleh pacaindera fizikal dan yang hanya boleh dirasai oleh mereka yang talh dihalalkan bagimu. Malahan mampu menyegarkan dan memperkasakan suamimu dan anak2mu. Janganlah kau persia-siakannya.

Bagaimana caranya? Terimalah fitrahmu yang lemah lembut dan penuh ciri-ciri penyerahan ketaatan kepada perintah Allah. Maka turuti dan taatilah printah Allah sepenuhnya secara langsung ia perkuatkanlah 

Jauhilah dirimu daripada mereka penentang fitrah Illahi. Sebagaimana pengagung fahaman feminist yang bertemakan "Girl Power" yang hanya menongkat kekuatan fizikal kepada kaum hawa setaraf fitrah lelaki. Hindarilah, pembawa librelisme yang membawa misi "To empower girls" yang kononnya melatih wanita2 menjaga dan melindungi keluarga yang telah dipertangungkan kepada lelaki. Ketahuilah anak perempuanku, tugasan itu adalah tanggungjawab anak2 lelaki. Ia bukanlah tertakluk diatas tanggung kalian untuk memastikan perlindungan dan penjagaan keluarga. Berhati-hatilah anakku agar neletaklah sesuatu pada tempatnya, semoga kita tidak tergolong diantara orang yang zalim.


Akan bersambung.....bila diizinkanNya

Wednesday, October 15, 2014

Wahai teman, Pintaku...





Wahai teman, Bukan kuharapkan...

Emas atau permata yang mengaburiku...

Kekayaan seluas lautan yang mendahagakan ku...

Kekuasaan sejauh mata benua yang melemaskan ku...

Pujian setingi langit yang melalaikan ku...


Wahai teman, Ku Pinta Hanya doa dan ingatanmu padaku ...


Namun Teman, kasihanilah daku, Bukan ku pinta doa...

Dianugerahi Hati yang Sabar, kerana tiada ku mampu hadapi ujiannya...

atau

Ditambahi Hati yang Redha, kerana ujiannya lebih berat daripada ujian Sabar...


Hanya saja ku pinta pada mu doakan saja agar aku tergolong diantara mereka yang banyak bersyukur dan sentiasa didalam rahmatNya sehingga aku kembali pulang ke hadapanNya...


-DRMABA-

Wednesday, December 11, 2013

Hayati Cerita Di Sebalik Lirik Lagu Gypsy

"Gypsy"

Sometimes a story has no end
Sometimes I think that we could just be friends
"'Cause I'm a wandering man, " he said to me.

And what about our future plans?
Does this thing we have even make sense?
When I got the whole world in front of me

So I said, "I don't wanna be alone forever.
But I can be tonight
I don't wanna be alone forever
But I love gypsy life
I don't wanna be alone forever
Maybe we can see the world together
I don't wanna be alone forever
But I can be tonight, tonight."

So I just packed my baggage and
Said goodbye to family and friends
And took the road to nowhere on my own

Like Dorothy on a yellow brick
Hope my ruby shoes get us there quick
'Cause I left everyone I love at home

And I don't wanna be alone forever
But I can be tonight
I don't wanna be alone forever
But I love gypsy life
I don't wanna be alone forever
Maybe we can see world together
I don't wanna be alone forever
But I can be tonight, tonight

'Cause I'm, I'm, I'm, I'm, I'm, I'm
A gypsy, gypsy, gypsy, I'm
I'm, I'm, I'm, I'm, I'm, I'm
A gypsy, gypsy, gypsy, I'm
I'm, I'm, I'm, I'm, I'm, I'm
A gypsy, gypsy, gypsy, I'm
I'm, I'm, I'm, I'm, I'm, I'm
A gypsy, gypsy, gypsy, I'm

And then he asked me,
He said, "Baby, why do we love each other?"
I said, "Honey, it's simple.
It's the way that you love and treat your mother."

Thought that I would be alone forever
But I won't be tonight
I'm a man without a home
But I think with you I can spend my life
And you'll be my little gypsy princess
Pack your bags and we can chase the sunset
Bust the rearview and fire up the jets
'Cause it's you and me
Baby, for life

Would you go with me?
(For life)
See the world with me

'Cause I'm, I'm, I'm, I'm, I'm, I'm
A gypsy, gypsy, gypsy, I'm
I'm, I'm, I'm, I'm, I'm, I'm
A gypsy, gypsy, gypsy, I'm

Russia, UK, Paris, I'm
Italian, Asian, Kompai
Africa, India, I'm
A gypsy, a gypsy, a gypsy. I'm
Latin American, I don't speak German but I try
Someday in Jakarta, I'm
American, I'm gypsy I
Bangkok, Australia, Malaysia
Sweden, Finland, Norway
Be my home just for the day
I'm a gypsy, gypsy, gypsy hey


Wednesday, October 23, 2013

BERITA: Tanah Runtuh Di Cameron Highland

Kejadian tanah runtuh di Bertam O Valley, Cameron Highland. Star Online melaporkan ia berpunca daripada air empangan Ringlet yang dilepaskan pagi ini.

Wednesday, October 16, 2013

Selamat Hari Raya Haji 1434H

Saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha dan Maaf zahir bathin kepada semua pembaca dan pelawat blog. Semoga segala qurban kita diterima Allah.

Hari ni saja baru sempat update blog. Masih terasa kelelahan dan penat kerja qurban semalam. 




Lepas habis dapat bahagian, siapkan bungkusan nak bagi fakir miskin. Ikut sukatan 1/3 daripada jumlah qurban kita. Buat letih tu sebab bagi buang dulu lemak. So bagi yang daging/tulang sahaja.